Home Candidati Firme Despre Angajat.ro Jobs Publicitate Contact Pagina Consultantului
Pagina Consultantului

NOI INCEPUTURI | 17.11.2008

Inainte ca Bursa de Valori Bucuresti sa se redeschida postbelic, tineam o serie de emisiuni la Radio Iasi, pe tema burselor. Prieteni si cunoscuti ma intrebau de ce vorbesc despre SF-uri, lucruri ce nu exista pe plaiuri mioritice.

Avem, acum, un an in urma de cand bursa romaneasca scade mereu, toi cei implicati sunt disperati, s-au risipit bani multi. Sora mea, educatoare fara urma de cunostinte economice, ajunge sa-mi spuna “Iar a fost o zi rosie la bursa !”. Cand duc copilul la scoala, aud in fata scolii discutii despre criza financiara, intre respectabile gospodine.

A fost vineri, a fost luni, zile in care Bursa de Valori Bucuresti si-a suspendat tranzactiile, din motive de scaderi accentuate. Nervii tuturor sunt la capatul puterilor. Rabdarea a luat sfarsit. Nimeni nu mai indrazneste sa vorbeasca despre a investi.

Putini stiu ca 28 octombrie, Lunea Neagra din 1929, care iata se confirma a fi neagra si in 2008, chiar de e in 27 de data aceasta, in calendarul hindus este o mare sarbatoare, ce sarbatoreste festivalul luminii, Diwali, simbolizand victoria binelui asupra raului.

Ciclicitatea caderii pietelor, juxtapunerea ei cu aceasta zi a unui nou inceput (dupa un sfarsit), poate parea ciudata. Dar este cunoscut ca asta este modalitatea de actiune a ciclurilor pietelor: un sfarsit este mereu un inceput. 

Cativa dintre noi, din Romania si din alte parti emergente ale lumii si-ar dori o vacanta. Dar asta este doar modalitatea in care noi gandim aceasta perioada dura. Totusi, pietele nu se vor opri din cadere daca le vom inchide(cum am observat in Romania). Si nici nu vor continua sa scada doar pentru ca toata lumea vinde si noi incepem sa gandim ca asta ar fi sfarsitul lumii.

Piata de capital nu va suferi niciodata o cadere, doar va corecta un avant anterior. Un ciclu se traduce prin “a actiona” si “a reactiona”. Si daca vei crede cu adevarat ca o cadere de 90% este ceva exceptional, mai analizeaza o data; CICLUL II ESTE bine cunoscut pentru caderile de 90%. Cu alte cuvinte, piata isi retrage majoritatea castigurilor din ciclul anterior, CICLUL I, dupa care incepe CICLUL III.

Cum altfel se vor diferentia cei ce fac performanta de cei ce nu se ridica la nivel de performanta? Este lupta de supravietuire a celor ce merita cu adevarat. Si ce alta modalitate mai potrivita de a testa caracterul, forta si indemanarea decat o cadere structurala reala, in care jucatorii sunt invitati sa gandeasca inventiv, diferit. Cei care vor supravietui astazi vor fi conducatorii de maine, pana cand se va relua ciclul.

Continuam sa urmarim minimele lunii octombrie, realizand lunar multe puncte de intrare cu posibile intoarceri puternice, navalnice, de 100% si mai mari, de unde si sentimentul coplesitor de “Sfarsitul lumii”. Nu va lasati pacaliti, nu este sfarsitul lumii, si nici nu se va inchide BVB. Fii curajos si acumuleaza(experienta) in aceasta perioada de “povesti adrevarate”.

Intre timp, cauta sa te ingrijesti de noi inceputuri in loc de sfarsituri, daca intelegi ca sunt unul si acelasi lucru.

Revenim curand.

Mukul Pal

Dan Berinde

Orpheus CAPITALS-Global Alternative Research

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte Articole din pagina consultantului
User :
Parola:
candidati
firme
Log In
Ati uitat parola?
Firma noua | Candidat nou
   
 Model CV
 Model scrisoare de intentie
 Sfaturi
 Sugestii si propuneri
Utilizatori on-line: 0